Thread Rating:
  • 11 Vote(s) - 2.27 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Engine] Cold Start Adjustment
#1
I'm trying to get the cold start on my 1.9 DW8 working properly. It was adjusted so that the engine was running at 1100 rpm. The knurled cable adjuster is pretty much rusted up tight and when I try to turn it the bracket starts to bend. I slackened off the nipple and put some slack into the cable. Now the cold start doesn't seemto work. It starts and idles at about 750 rpm picking up to 800 when the engine is warm.

How much slack shoud be in the cable and where does it go to? What is at the other end of the cable to pull it to make the cold start work?

Thanks
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply
#2
When the engine is cold there shoud not be any slack. When it warms up the thermostatic sensor located in the cooling system expands, the cable slackens and reduces the idle speed. My (xud) sensor is located in the thermostat housing. I think ? that yours (dw) is either in the fuel filter housing or the thermostat area. It dosen't seem to be working, try adjusting it when cold. They can be replaced.

Confusedtudy:
[-] The following 1 user says Thank You to brodfather11 for this post:
  • crickleymal
Reply
#3
Thanks. The cable was tight at all times before I fiddled and the idle speed never varied from 1100rpm.
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply
#4
So I managed to unfreeze the cable adjustment and adjusted it when the engine was just about cold for 1100rpm. The today (it's quite cold) I start the engine and it idles at 800 rpm. When I get to work 35 miles later it's idling at 1100 rpm. So the bloody thing is working backwards. Help!!

Does anyone know of a Citroen/Peugeot specialist in Gloucester?
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply
#5
This any use Mal ??


.pdf   Injection pump adjustment.pdf (Size: 43.61 KB / Downloads: 81)

Confusedalut:
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
[-] The following 3 users say Thank You to Rustscrat for this post:
  • brodfather11, Ol'Jeffers, ron
Reply
#6
That's great. Thanks very much
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply
#7
This must be a fairly common failure. I got the cold start mechanism out of a scrapped Berlingo and it doesn't move either. I stuck the temperature sensor in hot water for 10 minutes and the cable didn't move. Then I stuck it in the freezer for half an hour and it still didn't move.
Does anyone know the part number so I can order a new one please?
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply
#8
Not a problem for the part Number Malc, if you could PM me your Vin No. I can get an accurate match. :thumbsup:
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#9
You have a PM.
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply
#10
I've just seen the cost of one on Ebay. Feckity, feckity, feck £235!!!!. No wonder they don't get repaired. Maybe I'll fit a choke cable.
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
[-]
Welcome
You have to register before you can post on our site.

Username:
  

Password:
  




[-]
Search
(Advanced Search)

[-]
Latest Threads
Are Mud Flaps the Answer ?
Last Post: Solent
Today 12:28 PM
» Replies: 1
» Views: 18
ABS Modul
Last Post: 3rensho
Today 11:00 AM
» Replies: 1
» Views: 37
Slow starter (diesel)
Last Post: zedhead
Today 10:09 AM
» Replies: 10
» Views: 223
Type B MFD & Trip Computer
Last Post: cancunia
Today 08:55 AM
» Replies: 2
» Views: 78
Aftermarket radio stalk CTSCT003.2 Problem v2
Last Post: brajomobil
Today 07:39 AM
» Replies: 3
» Views: 115
jumps out in third gear..
Last Post: polar
Today 05:22 AM
» Replies: 7
» Views: 117
Fuel Guage wrong
Last Post: polar
Today 05:21 AM
» Replies: 1
» Views: 47
Wont start after dashboard removel
Last Post: joelfrodin
Yesterday 05:53 PM
» Replies: 10
» Views: 400
cold start
Last Post: geoff
Yesterday 05:23 PM
» Replies: 2
» Views: 82
Hello !
Last Post: geoff
Yesterday 09:52 AM
» Replies: 2
» Views: 63

[-]
Recent Visitors
Locations of visitors to this page