Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Engine] Radiator bottom hose clip?
#1
Bottom radiator hose popped off whilst waiting for a car parking space yesterday- steam everywhere!

Before refilling, I managed to push the hose back into the radiator pipe.

It's the 1.4 radiator where the hose goes inside the pipe rather than round it, then a little metal clip goes round the pipe?

Is this right? It appears to have gone in as far as it can, and the clip has gone back round, radiator refilled OK and car has got up to temperature when left to idle (rad fans came on and off again).  Also car went for a journey (20miles) without overheating, and I don't think it has leaked?

Is it likely to go again?  Never come across weird clips like that before- would it be better sticking a Jubilee round it to hold it better?

Thanks in advance, as usual!
Reply
#2
(13-09-2015, 07:35 PM)minisandfords Wrote:  Bottom radiator hose popped off whilst waiting for a car parking space yesterday- steam everywhere!

Before refilling, I managed to push the hose back into the radiator pipe.

It's the 1.4 radiator where the hose goes inside the pipe rather than round it, then a little metal clip goes round the pipe?

Is this right? It appears to have gone in as far as it can, and the clip has gone back round, radiator refilled OK and car has got up to temperature when left to idle (rad fans came on and off again).  Also car went for a journey (20miles) without overheating, and I don't think it has leaked?

Is it likely to go again?  Never come across weird clips like that before- would it be better sticking a Jubilee round it to hold it better?

Thanks in advance, as usual!
I dont understand." the hose goes inside the pipe" how can the hose clip secure it then ? That cant be right can it ?
Reply
#3
The end of the hose has a metal fitting with 'knobs' that fits grooves on the inside of the radiator pipe. each of those grooves have a cut across them so that the metal clip placed outside will fit in those cuts and 'reach through' the pipe to lock the knobs in place.

I would advice to get a new gasket for the fitting.

Also, remember to jack up the lefthand front quarter before bleeding the system.
(A bit of a quirk with the 1.4)

EDIT: The clip should only need to hold back about 1.4Bar of pressure. This is because there's a valve in the radiator cap that should open if the system ever reaches that pressure.
[+] 2 users say Thank You to Gadgetman for this post
Reply
#4
As Above - make sure the clip is ok and a smear of washing up liquid helps it go in easier.
Landmark
Ex 1.4 Berlingo Multispace
[+] 1 user says Thank You to Landmark for this post
Reply
#5
(14-09-2015, 08:48 AM)Gadgetman Wrote:  The end of the hose has a metal fitting with 'knobs' that fits grooves on the inside of the radiator pipe. each of those grooves have a cut across them so that the metal clip placed outside will fit in those cuts and 'reach through' the pipe to lock the knobs in place.

I would advice to get a new gasket for the fitting.

Also, remember to jack up the lefthand front quarter before bleeding the system.
(A bit of a quirk with the 1.4)

EDIT: The clip should only need to hold back about 1.4Bar of pressure. This is because there's a valve in the radiator cap that should open if the system ever reaches that pressure.

What a strange complex way of making a simple joint.Thanks for the explanation Gadgetman.
[+] 1 user says Thank You to bikergraham for this post
Reply
#6
Thanks. Seems to be holding out ok for now, will check again at weekend. Didn't replace gasket- is this a Citroen only part?
Can't help it wonder why it popped off in first place?

Yes, a very daft way of making a simple joint- what's wrong with a Jubilee clip?
Reply
#7
I'm guessing it has to do with ease of fitting during the assembly of the car.

The gasket is the same on the Pug, and as I understand it, a few others using the same engine. It's a bit weird in that it has an almost square cross-section, and in fact looks more like oil-seals on motorbike front shocks.
It's not all that expensive (at worst £5) and quite a few British parts dealers have them.
(Don't ask me for a link or part number right now... )

EDIT: Part is 1343z4, or 2001343z4 if you're visiting a Pug dealer.
Here's one for sale on The Bay of E:
http://www.ebay.com/itm/Genuine-Peugeot-...5677f292dc

Found the reference in this old thread:
http://www.berlingoforum.co.uk/thread-5719-page-6.html

Going to update this thread now:¨
http://www.berlingoforum.co.uk/thread-8297.html
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Running on chip oil
Last Post:cancunia
Today 09:51 AM
» Replies: 4
» Views: 62
2004 Berlino Aerial
Last Post:malgpz900
Today 09:37 AM
» Replies: 3
» Views: 56
2005 2.0 HDI Siemens pump...
Last Post:cancunia
Today 09:05 AM
» Replies: 1
» Views: 54
1.6 hdi 90bhp Turbo and i...
Last Post:peteh80
Today 06:58 AM
» Replies: 4
» Views: 232
Poor cold startup 1.9
Last Post:Top drive
Today 12:24 AM
» Replies: 40
» Views: 1107
Washers not working
Last Post:Lighty
Yesterday 09:09 PM
» Replies: 11
» Views: 321
Reverse light switch prob...
Last Post:Col
Yesterday 07:22 PM
» Replies: 12
» Views: 285
Fuse is burning all the t...
Last Post:fernandoblas
Yesterday 05:23 PM
» Replies: 12
» Views: 423
HELP! Smashed passenger w...
Last Post:Sootyfoot
Yesterday 04:31 PM
» Replies: 2
» Views: 89
Diagnostic "gear" / Softw...
Last Post:cancunia
Yesterday 04:19 PM
» Replies: 15
» Views: 631

Locations of visitors to this page