Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Warning Light] Temperature Gauge Reads high constantly
#1
Had this intermittent problem for a while where the gauge goes high and then drops back down.

I bought a new sensor but never got around to fitting it.

Yesterday from a cold start the gauge immediately went high and stayed their I didn't worry too much about it and have done about 50 miles with it like this.

The cooling fan is on constantly and that is annoying.  Today I attempted to replace the sensor after moving the ducting out of the way and disconnecting the sensor I was unable to remove it.  As a test i plug the new sensor in and left it hanging but not sure if it needs to be inserted to complete the circuit and the symptons were exactly as before.

This is a 2002 Citreon Berlingo Multispace 2.0hdi

Thanks
Reply
#2
(09-01-2016, 02:42 PM)Jason Jordan Wrote:  Had this intermittent problem for a while where the gauge goes high and then drops back down.

I bought a new sensor but never got around to fitting it.

Yesterday from a cold start the gauge immediately went high and stayed their I didn't worry too much about it and have done about 50 miles with it like this.

The cooling fan is on constantly and that is annoying.  Today I attempted to replace the sensor after moving the ducting out of the way and disconnecting the sensor I was unable to remove it.  As a test i plug the new sensor in and left it hanging but not sure if it needs to be inserted to complete the circuit and the symptons were exactly as before.

This is a 2002 Citreon Berlingo Multispace 2.0hdi

Thanks
A good flush & a new thermostat may be what it needs.Use a good antifreeze.
Strawberry flavoured windows  Dodgy
Reply
#3
Certainly sounds like sender is Fubared if gauge is instanly going hot

Quote:As a test i plug the new sensor in and left it hanging but not sure if it needs to be inserted to complete the circuit and the symptons were exactly as before.
Can't remember the type of sender that engine uses but there are 2 basic types, either a variable resistor between 2 pins, or a variable resistor to earth, so I expect you might have the latter type. You really need to fix properly for a real test.
I haven't got wiring diagrams with me at the mo, but I think the sender goes direct to the ECU and the ECU then controls the guage and the fan.
Reply
#4
Thermostaat?
I DO MISS MY BERLINGO Heart
Reply
#5
(09-01-2016, 09:24 PM)philip Wrote:  Thermostaat?

He did say guage went immediately to hot
Reply
#6
Faulty sender new one need's to be fitted to work right to get earth of the engine .
                                     Smile  It's too orangey for crow's It's just for me and my dog  Smile

                                                        Heart Heart Love a lot trust a few  Dodgy
 
                                                        

                                        
Reply
#7
Thanks for this i did suspect but really struggling to get my hand underneath to remove the circlip yes its the green one with 2 pins.
Reply
#8
Any other ideas, have today managed to change the green sensor not much space but the car still does the same temperature gauge go skies high and cooling fan on full with the flashing stop!
Reply
#9
Okay after clearing all the faults with the lexia everything is back to normal.

One thing I did as I dont have the code is program the radio to the vin but its still asking for code is there a way around this.

Jason
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
cutting out HDi 1.6 diese...
Last Post:Col
Today 06:15 PM
» Replies: 18
» Views: 1413
Poor cold startup 1.9
Last Post:Top drive
Today 06:10 PM
» Replies: 34
» Views: 775
hello
Last Post:ron
Today 05:22 PM
» Replies: 1
» Views: 27
Lower Ball Joint
Last Post:brodfather11
Today 03:36 PM
» Replies: 1
» Views: 44
starting problem
Last Post:brodfather11
Today 03:32 PM
» Replies: 1
» Views: 34
Washers not working
Last Post:Redjoe100
Today 03:25 PM
» Replies: 6
» Views: 140
citroen berlingo alarm
Last Post:sks01773
Today 11:28 AM
» Replies: 0
» Views: 32
Reverse light switch prob...
Last Post:ffrenchie
Today 09:48 AM
» Replies: 6
» Views: 105
peugeot charger
Last Post:3rensho
Today 06:46 AM
» Replies: 3
» Views: 104
Aftermarket radio stalk C...
Last Post:Matt Haigh
Yesterday 11:53 PM
» Replies: 7
» Views: 268

Locations of visitors to this page