Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Clutch issue
I have a 16 16v petrol with 125k on the clock. 

The last couple of days, I have noticed that occasionally when changing up to 2nd or 3rd with a bit of power applied, the car is revving for a second or so, as though the clutch pedal was still down (when it's not), before the revs drop and power kicks into the drive wheels. 

Does anyone know what causes it? Is the clutch on the way out or is something else a possible fault?
Sounds like worn clutch. Is the biting point quite high?
I wouldn't say it was any different to how it always has been.

I was suspecting that to be the likely problem. Seems from having a quick look, the replacement part isn't that expensive. £70 for a valeo one and cheaper options for under £50.

Any one any idea on the labour time / cost involved?
Labour time is @ 3.5 hours if you have a ramp & all the right tools, we tend to charge around £ 350 for the decent clutch .
Would never fit a cheap one generally.
[+] 1 user says Thank You to Lighty for this post

I thought Valeo were are decent enough make or are they not?
It could be the actuating arm at the gearbox end sticking. I've not had it happen on the Berlingo but it did on a Ford I had but it does sound more like clutch wear as it's load related.
So where does this bit go then ?
Clutch cable running freely ?
(21-01-2016, 10:03 PM)tucker Wrote:  Thanks.

I thought Valeo were are decent enough make or are they not?
Nnothing wrong with Valeo.They're OE on a lot of makes. Cool
Strawberry flavoured windows  Dodgy
Valeo, Sachs or LUK are all original equipment on Citroen & Peugeot
Sorry for late comeback.

The symptoms have got a little worse and now it's slipping under higher revs and worse uphill or when given a bit of high revs on acceleration etc.

It's booked in at a local clutch specialist place for this Thursday for a replacement.

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.



Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Bump and Run - Am I right...
Last Post:jj9
Today 09:44 AM
» Replies: 13
» Views: 198
Dead BSI unit?
Last Post:ghost123uk
Today 09:03 AM
» Replies: 5
» Views: 129
Injectors and B9 series.....
Last Post:Opensauce
Today 06:55 AM
» Replies: 1
» Views: 53
2004 2.0HDi Cruise Contro...
Last Post:brajomobil
Today 06:29 AM
» Replies: 1
» Views: 57
Radio not working and ele...
Last Post:pscotty
Today 04:02 AM
» Replies: 0
» Views: 27
splayed rear wheels
Last Post:jj9
Yesterday 10:36 PM
» Replies: 7
» Views: 110
Dandav1985's Mk3 Berlingo
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 10:16 PM
» Replies: 8
» Views: 252
Still on the elusive 4x10...
Last Post:doofer
Yesterday 08:47 PM
» Replies: 3
» Views: 141
Car smell...
Last Post:doofer
Yesterday 08:03 PM
» Replies: 1
» Views: 94
srceen wash pump.
Last Post:landcrab
Yesterday 07:18 PM
» Replies: 7
» Views: 206

Locations of visitors to this page