Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Engine] 1.9d starting/running isses - pump duff??
#1
Morning all,
I'm still trying to get my wifes 1.9d (03 plate) to run.   I've put in a known good engine having had an issue starting/running on the old engine which was damaged (slipped belt)... but the pump on the replacement was obviously not coded to the car so I transferred the pump from the old engine.   The car will start (sometimes - normally if you "twitch" the key rather than make it turn over for longer) but will only tick over (not rev) when started (stutters/smoked at about 1500rpm).  Starting is as stated very difficult too.   The cars reporting no fault codes.  The "pump" to prime the fuel system is stiff and I cant see any bubbles in the clear pipe.   If I disconnect the return pipe and pump it comes out without bubbles too (clear pipe into bottle).
New glow plugs.  Checked and they are working.
I thought it was timing so I've checked and rechecked the belt/timing holes line up.  I cant figure out how to advance/retard the timing on the pump... it has no slots for rotating the pump on the mount at the front (it does have a slotted rear mount though)?   It's the lucus Delphi pump with the electronic advance/retard).

The only odd other symptom is the relay behind the battery box (underneath the ECU) is clicking like crazy each time the engine dies after ticking over for a 30 seconds/a minute or so.  I'm thinking this is the glow plug relay?? Or could it be the fuel relay.. if so why would it click?

Other thought is that the pump itself is duff...   I really don't want to spend any more cash on the car (it's simply not worth it).. And I have the pump from the engine that I've put in which I know ran fine...  Is there any way of de-coding/bypassing the code on a pump??

Any thoughts received with thanks...  I'm giving the old girl one last weekend of work before I throw in the towel.  Would be shame to break her up but we already have a replacement/stand in car so unless I can figure it out myself without spending any more Wonga she's destined to be broken up to try and get the engine cost back at least.

Cheers Jim
Reply
#2
Don't know about the other problems,but I think glow plug relay is behind head light nr side. that's were mine is,but mines 2L hdi.so may be diffrent
Reply
#3
You can get rid of the immobiliser from the fuel pump but its not very easy to do
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
1.6 16v petrol cambelt
Last Post:cancunia
Yesterday 11:59 PM
» Replies: 13
» Views: 257
Ncb help
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 10:32 PM
» Replies: 5
» Views: 148
Saying Hello
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 10:25 PM
» Replies: 1
» Views: 26
1.6 hdi 90bhp Turbo and i...
Last Post:Floydster
Yesterday 07:48 PM
» Replies: 3
» Views: 138
Heated wing mirrors
Last Post:Trevor
Yesterday 07:06 PM
» Replies: 3
» Views: 89
2025 Diesel Ban
Last Post:Tree
Yesterday 06:17 PM
» Replies: 15
» Views: 352
Hello
Last Post:Johny555
Yesterday 06:04 PM
» Replies: 1
» Views: 19
Roof noise
Last Post:Veitcast
Yesterday 05:48 PM
» Replies: 0
» Views: 31
Fuel consumption
Last Post:Opensauce
Yesterday 05:37 PM
» Replies: 3
» Views: 55
Lexia clone that works wi...
Last Post:kennard
Yesterday 02:59 PM
» Replies: 58
» Views: 1842

Locations of visitors to this page