Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Engine] rubber pipe hanging down from front of sump and blower intermittant
#1
Good afternoon, my girlfriend has a 54 plate berlingo multispace 2.0 hdi and we have few questions if anyone can help.
The first is we have noticed a small diameter black rubber hose hanging down from infront of the sump visable looking from front of car, should this be hanging down or connected to something?

Secondly now and again we loose the blower inside the car it just stops working then all of a sudden come back to life bit tricky when windows steam up.

Lastly the engine management light intermitantly comes on then goes off after a day or so.
Reply
#2
Not sure about pipes hanging down can't see any on mine,engine light best get it looked at,to see what's going on ,shouldn't flicker on,
[+] 1 user says Thank You to Johny555 for this post
Reply
#3
Your pipe hanging down could be the drain for the fuel filter , does not connect to anything at the bottom , used for draining water out of the fuel filter.
[+] 1 user says Thank You to brodfather11 for this post
Reply
#4
(23-05-2016, 06:36 PM)Johny555 Wrote:  Not sure about pipes hanging down can't see any on mine,engine light best get it looked at,to see what's going on ,shouldn't flicker on,

Light was on when we went for mot last month and garage said it was due poor fuel, gave it a full service and told us to put redex through it and change where we fill up with fuel, which we did but now just comes on for a day or so and goes off and no sign for a upto a week, we are limited where we can fill up as with live in a village and petrol stations are a little rare, a good run down the motorway seems to get rid of it too, can poor fuel do that or is it sensor problem? where is it best to avoid filling up with diesel if it is poor fuel, doesnt sound quite right lol
Reply
#5
(23-05-2016, 07:13 PM)brodfather11 Wrote:  Your pipe hanging down could be the drain for the fuel filter , does not connect to anything at the bottom , used for draining water out of the fuel filter.

never notice till cleaned it other day thought something had fallen off or got catch up there, It has a brown tinge to end of pipe so it looks like somethings running out of it, if it nothing to worry about that great thank you
Reply
#6
Possibly the drain from the battery tray plastic insert ( if still fitted ).
[+] 1 user says Thank You to geoff for this post
Reply
#7
EML can be caused by many things. The best solution is to get fault codes read and post them up for more help.
[+] 1 user says Thank You to Col for this post
Reply
#8
(23-05-2016, 09:51 PM)Col Wrote:  EML can be caused by many things. The best solution is to get fault codes read and post them up for more help.

I've have a 56 1.6hdi from new, can't tell you what it's for without looking but the black pipes been there since new, so I wouldn't worry about it.
Reply
#9
(23-05-2016, 04:59 PM)Anthony Hall Wrote:  Good afternoon, my girlfriend has a 54 plate berlingo multispace 2.0 hdi and we have few questions if anyone can help.
The first is we have noticed a small diameter black rubber hose hanging down from infront of the sump visable looking from front of car, should this be hanging down or connected to something?

Secondly now and again we loose the blower inside the car it just stops working then all of a sudden come back to life bit tricky when windows steam up.

Lastly the engine management light intermitantly comes on then goes off after a day or so.
"noticed a small diameter black rubber hose hanging down from infront of the sump" Its definitly a drain hose. There should be an undertray fitted to the 2.0l so you would never usually know about the hose unless you do your own servicing. I only found out about it when mine came back from Mot and service without the undertray, the garage had forgotten to re-instal it(!) There maybe some components that require protection on these lumps as they seem to be quite low to roadsurface. Why else would undertrays be fitted? (genuine question)
Reply
#10
Small pipe maybe Airconditioning condensation drain for fan coil ( inside part)
Are no codes shown with engine light? Maybe particulate filter? Needs regen, hence disappears after motorway run


Sent from my 3geesus using Tapatalk( it's ifail)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Rear hub nut torque setti...
Last Post:El Berlingo
Today 11:58 AM
» Replies: 11
» Views: 164
temperatue dial
Last Post:polar
Today 11:47 AM
» Replies: 1
» Views: 17
Loud beeping from radio u...
Last Post:Tree
Today 08:35 AM
» Replies: 2
» Views: 63
DW8 engine tapping
Last Post:brodfather11
Today 08:30 AM
» Replies: 1
» Views: 44
Washers not working
Last Post:Luis Rosa
Today 07:47 AM
» Replies: 8
» Views: 212
increase in a ratchet-typ...
Last Post:saskak
Today 12:36 AM
» Replies: 7
» Views: 140
Rear Wiper Motor
Last Post:madwelshman
Yesterday 10:42 PM
» Replies: 3
» Views: 121
Heater control unit/resis...
Last Post:mreid63
Yesterday 10:34 PM
» Replies: 5
» Views: 344
Facial light replacement
Last Post:Mike
Yesterday 09:23 PM
» Replies: 11
» Views: 305
Reverse light switch prob...
Last Post:willpisme
Yesterday 08:09 PM
» Replies: 7
» Views: 172

Locations of visitors to this page