Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Transmission] rumble from front end.
its a 2004 dw8 multispace.

ITs had new wheelbearings (lucas) , new gearbox oil , new springs and strutt tops + engine mounts & 4 New tires 

All in the last 20k miles.

At the weekend on friday i had a rumble/howl at about 60 - had to drive to the lakes from aberdeen - arrived back last night and by the time i got back to aberdeen it was rumbling and howling from 30-65 and lightly vibrating through the pedals. 

Clutch in or out - any gear - engine on or off.... if the wheels are turning its a rumbling

so its got to be in the drive line. - but it sounds different to the drone of a dying wheelbearing. 

Any ideas - ive jacked it up and checked for play and rumbling - both sides feel fine. 

weighting/unweighting as i drive along make no difference. 

the rear wheels dont have play or rumble either when i jacked them up and turned them - but they have done 110k miles

Im at a loss - but its getting worse i know that !
i always thought that would be a knocking but i gues it could rumble .

Will have a look at them tonight.

Other than the boot beiing busted or rotational play in the knuckle any other testers that would point at CV ? reverse in tight circles maybe.
if it smells like a wheel bearing then its a wheel bearing Big Grin

i stripped down a little looking for the issue -

soon as i removed the caliper and pads the hub had heaps of play.

snapped the bloody ABS sensor trying to get it out though ...... not even been long since it was last out !! - new ABS sensor here tomorrow. 48 quid delivered express Big Grin
Wheel bearings didn't last long did they ................
No your right. It was replaced this time last year.

It was an fag unit i fitted this time hopefully it lasts a bit longer.

The passengers side still feels like new , possible i just fitted the drivers side badly or got a crap quality bearing. Will keep an eye on this one, if it dies quick ill check the run out on the stub hub.

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.



Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
My Berlingo Camper build....
Last Post:Sootyfoot
Today 05:11 AM
» Replies: 6
» Views: 291
Roof bars for VTR?
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 09:40 PM
» Replies: 4
» Views: 86
2005 Berlingo - Aussie Ow...
Last Post:martybelfasthdi
Yesterday 07:50 PM
» Replies: 14
» Views: 263
Eco activated but engine ...
Last Post:doofer
Yesterday 07:50 PM
» Replies: 22
» Views: 504
Front camber out of align...
Last Post:Col
Yesterday 06:46 PM
» Replies: 11
» Views: 239
P1351 fault code.
Last Post:Boxer
Yesterday 06:28 PM
» Replies: 13
» Views: 775
Upgrading DAB radio recep...
Last Post:Tree
Yesterday 06:26 PM
» Replies: 14
» Views: 2522
Overheating & part number...
Last Post:kevin58
Yesterday 05:55 PM
» Replies: 36
» Views: 17326
Last Post:ron
Yesterday 04:20 PM
» Replies: 4
» Views: 90
Speedo light not working?
Last Post:brodfather11
Yesterday 04:11 PM
» Replies: 1
» Views: 45

Locations of visitors to this page