Thread Rating:
  • 35 Vote(s) - 2.63 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glowplug/relay issues
#1
Afternoon gents.

Struggling to start from cold, has new battery and glowplugs.

Once warm, starts first turn of the key, when cold, can take up to 10 seconds of cranking.

Glowplug light doesn't put in an appearance, not even for a second as is usual.

Now, what tells the glowplug relay that it's cold and time to play? or could it be the relay?

Vehicle is oct 2002 MK1 2.0 HDI 800.

Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#2
relay maybe mines been playing up in the cold 2
Reply
#3
I think its likely that a temperature sensor sends a voltage to the ECU and that activates the relay to switch on the pre-heaters. Possibly. Confusedcratch:
[fon‌t=Tahoma, Calibri, Verdana, Geneva, sans-serif]The Older I get the Better I Was!  Cool [/font]
Reply
#4
Hi, I think on the mk1's there is a "post heat thermal switch" (1157) but I will check with your engine.Confusedtudy:
(03-01-2012, 04:21 PM)Rustscrat Wrote:  Hi, I think on the mk1's there is a "post heat thermal switch" (1157) but I will check with your engine.Confusedtudy:

As far as I can tell if your engine is the dw10 TD then it does not have the above thermal switch. I think it is turned on via the Bsf from the coolant temp sensor (Like OJ said). Is your temp gauge reading zero when the ignition is turned on?

I got to say though on my mk2 with the same engine it's got to be bloody cold before the I get the preheat light on. Only seen it on once so far this year!!!
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#5
i would say relay yes .

mine had same symptoms as yours last year after changing glowplugs ,
if you hot wired glowplugs in the mourning direct from battery for 4/5 secs it would start as per normal , i did this for week but got fed up with opening bonnet every day .

timing it with a multi meter it was only hold plugs on for 1/2 secschanged relay and fine .
it was proper cold last year as well though i would be nice to have a plug heater switch for cold days to give it a bit extra.
Reply
#6
Well, I've ordered a relay, it will be here monday, which is no good, as I'll be working in wales until thursday, so I'll change it thursday and let you know how I get on.
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#7
The relay came today, very quick delivery from GSF Car parts!

Fitted.

Fixed?

No Sad

Although the glowplug light did come on for maybe 1/2 a second and then went off.

Next step, temperature sensor, already ordered, will update when it arrives and is fitted.
Somedays you're the pigeon, Somedays you're the statue.
Reply
#8
(06-01-2012, 02:42 PM)steve valentine Wrote:  The relay came today, very quick delivery from GSF Car parts!

Fitted.

Fixed?

No Sad

Although the glowplug light did come on for maybe 1/2 a second and then went off.

Next step, temperature sensor, already ordered, will update when it arrives and is fitted.

Hi, just to let you know mine came on this morning and only stayed on for 1/2 second.
Starts up on second turn though. Have you got Lexia ?? maybe one of your injectors is playing up or condensate in fuel??Confusedcratch:
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#9
On the 2.0 engine the glowplugs will come on for only half a second when the coolant temp is 0 degrees.
Mine takes a bit of cranking to start when it's cold too.
You may be hunting a problem that doesn't exist.

Sent from my GT-I5700 using Tapatalk
How much is the fish?
[+] 1 user says Thank You to knobblywobbly for this post
Reply
#10
(06-01-2012, 03:36 PM)knobblywobbly Wrote:  On the 2.0 engine the glowplugs will come on for only half a second when the coolant temp is 0 degrees.
Mine takes a bit of cranking to start when it's cold too.
You may be hunting a problem that doesn't exist.

Think you may be correct there, it is the nature of the beast and mine is exactly the same, mine also seems a bit slow cranking from a cold start but ok once run. Occasional puff of white smoke on cold start but clears after a couple of seconds...

Berlingo Multispace 2.0HDI '54 reg Mediterranean Blue
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Rear seats
Last Post:Kevin Crisp
Today 05:17 PM
» Replies: 0
» Views: 17
12v for lighter front
Last Post:Matija Danko
Today 05:03 PM
» Replies: 3
» Views: 88
2012 enterprise berlingo ...
Last Post:Col
Today 05:01 PM
» Replies: 4
» Views: 82
Lexia clone that works wi...
Last Post:kennard
Today 04:42 PM
» Replies: 57
» Views: 1774
Water Heater - Glow Plug ...
Last Post:jj9
Today 04:30 PM
» Replies: 19
» Views: 518
Head gasket failure.
Last Post:david.mckay.3760
Today 04:28 PM
» Replies: 12
» Views: 312
Eco mode
Last Post:ghost123uk
Today 04:28 PM
» Replies: 21
» Views: 13756
2025 Diesel Ban
Last Post:dumdum
Today 02:46 PM
» Replies: 1
» Views: 44
Berlingo won't start 2009...
Last Post:Col
Today 01:49 PM
» Replies: 6
» Views: 142
Facial light replacement
Last Post:peteh80
Today 12:35 PM
» Replies: 5
» Views: 171

Locations of visitors to this page