Thread Rating:
  • 15 Vote(s) - 1.8 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Central display
#1
Hello folks. Me newb so tell me if I do this wrong!

The radio/time display fades out completely after a few minutes and stays gone until the vehicle has been switched off for some time. The longer it has been switched off (e.g. overnight), the longer the display will last before fading (up to around 7/8 minutes). Also the clock needs resetting every time.
The dashboard display (speedo, mileometer, instruments etc) all work correctly and dont fade out.
Van is 2L Enterprise diesel 06 Reg
Only had it for 6 months & when I got it the radio wiring loom was cut clean off so no radio, no nothing. Local car radio chap sorted that and now I have radio but this central display fault persists.
Anyone else encountered this?
Thanks in advance.



Reply
#2
Hello again folks.
Me still newb but no replies?
Surely someone has some idea why this is happening??
Reply
#3
I'm thinking it's got something to do with the radio harness being cut off,I don't know about the Mk2,but the Mk3 clock and date is set and adjusted via the radio.

Could be a bad earth or cable not connected somewhere behind the radio.
Just a thought.Confusedcratch:
2010 XTR in black with bells and whistles

[Image: 5A50i.jpg]
[+] 1 user says Thank You to XTR for this post
Reply
#4
Hello Jules and welcome.

Difficult to guess too much without seeing it, but I to would think it has something to do with the previous owner butchering the wiring.

If you feel confident, it would be worth pulling out the radio and checking the loom behind it. This is because with the factory fit radio, the central display shows radio information.
[+] 1 user says Thank You to Coco for this post
Reply
#5
Thanks for the replies XTR and Coco. Generally these were my thoughts too. The local car radio guy that did the reconnection did a pretty good job considering the state of the loom at first and what he had to work with (How many no-id pinks..................?). I wondered if maybe he made a wrong connection, or missed one. Have to give him another ring I think.
The clock & date are set by the 2 x buttons up on the display - which I suppose are the radio , or part of it, anyway.
Any other ideas would be welcome......
Thank you for the welcome
Reply
#6
(25-01-2012, 09:59 AM)Jules Wrote:  Hello again folks.
Me still newb but no replies?
Surely someone has some idea why this is happening??

hi jules i got same problem on my 53plate hdi when i got the van 14 months ago it had the factory fitted radio and controls on steering wheel and the stations would come up on display also date /time ect all ok but i got a cd radio installed by halfords three months ago and now i get date very sporadic appearing now and then the only thing thats ok is the door warning display has your vehicle got factory fitted radio and does it have steering wheel controls ? if you have not changed radio then i dont know if you have i am sure it got somthing to do with it.
[+] 1 user says Thank You to boycie21 for this post
Reply
#7
(29-01-2012, 01:47 AM)boycie21 Wrote:  
(25-01-2012, 09:59 AM)Jules Wrote:  Hello again folks.
Me still newb but no replies?
Surely someone has some idea why this is happening??

hi jules i got same problem on my 53plate hdi when i got the van 14 months ago it had the factory fitted radio and controls on steering wheel and the stations would come up on display also date /time ect all ok but i got a cd radio installed by halfords three months ago and now i get date very sporadic appearing now and then the only thing thats ok is the door warning display has your vehicle got factory fitted radio and does it have steering wheel controls ? if you have not changed radio then i dont know if you have i am sure it got somthing to do with it.


Had similar problems when I recently replaced the factory radio/CD with a Pioneer unit. I also got the cable to be able to use the steering column controls (MK2 HDi).

Clock would keep time but "freeze" when ignition turned on, and stay at the same time until the engine was restarted. Door open warning would work, but freeze when door was shut.

Disconnecting the battery for a few mins solved the problem.
[+] 1 user says Thank You to mikep1973 for this post
Reply
#8
(29-01-2012, 01:47 AM)boycie21 Wrote:  
(25-01-2012, 09:59 AM)Jules Wrote:  Hello again folks.
Me still newb but no replies?
Surely someone has some idea why this is happening??

hi jules i got same problem on my 53plate hdi when i got the van 14 months ago it had the factory fitted radio and controls on steering wheel and the stations would come up on display also date /time ect all ok but i got a cd radio installed by halfords three months ago and now i get date very sporadic appearing now and then the only thing thats ok is the door warning display has your vehicle got factory fitted radio and does it have steering wheel controls ? if you have not changed radio then i dont know if you have i am sure it got somthing to do with it.

Bit of a mystery really, but I'm coming round to the same way of thinking - the wiring. It appears to be a proper radio for the van but with the wiring loom lopped off when I bought it, its a bit of a challenge. I spose Citroen would charge a small fortune .....
(29-01-2012, 03:45 AM)mikep1973 Wrote:  
(29-01-2012, 01:47 AM)boycie21 Wrote:  
(25-01-2012, 09:59 AM)Jules Wrote:  Hello again folks.
Me still newb but no replies?
Surely someone has some idea why this is happening??

hi jules i got same problem on my 53plate hdi when i got the van 14 months ago it had the factory fitted radio and controls on steering wheel and the stations would come up on display also date /time ect all ok but i got a cd radio installed by halfords three months ago and now i get date very sporadic appearing now and then the only thing thats ok is the door warning display has your vehicle got factory fitted radio and does it have steering wheel controls ? if you have not changed radio then i dont know if you have i am sure it got somthing to do with it.


Had similar problems when I recently replaced the factory radio/CD with a Pioneer unit. I also got the cable to be able to use the steering column controls (MK2 HDi).

Clock would keep time but "freeze" when ignition turned on, and stay at the same time until the engine was restarted. Door open warning would work, but freeze when door was shut.

Disconnecting the battery for a few mins solved the problem.

Sounds similar in some ways. Tried the battery disconnection thing but with no success, however it did seem to increase the pre-fade out by about 20% and caused the display to be a bit brighter (or was it my imagination??)
Reply
#9
Hi, this is a picture of the connections going into my radio.
The white connector is for the speakers, the black one is the important one which I'll explain.
Pin 1 - no connection (nc)
pin 2 - orange (9004C) This is a communication wire which is
twisted with the wire going to pin3.
pin 3 - light blue (9005C) . Comms (see above).
pin 4 - green (XE3) This is a switched 12 volts for the comms.
pin 5 - nc
pin 6 - grey (A07B) This is a another switched 12v for the radio.
pin 7 - white (B11D) + beige (B11B) This is a constant 12v feed and
also supply's the Multifunction display.

pin 8 - green/yellow (M840) This is the ground supply (Negative).

If the display is fading out It is due to having no supply. Make sure there is 12volts on the beige wire (pin 9) at the Multifunction display connection.
Also make sure if the twisted comms wires are disconnected in the radio bay, make sure they are safe and are not shorting to earth etc.

Let us all know how you get on and what the result is or if you require any more help. Confusedalut:

   



2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
[+] 1 user says Thank You to Rustscrat for this post
Reply
#10
http://www.tehnomagazin.com/Auto-radio-c...nector.htm
[+] 1 user says Thank You to j90xxx for this post
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
increase in a ratchet-typ...
Last Post:saskak
Today 12:36 AM
» Replies: 7
» Views: 100
DW8 engine tapping
Last Post:Hector Scorn
Today 12:30 AM
» Replies: 0
» Views: 5
Rear Wiper Motor
Last Post:madwelshman
Yesterday 10:42 PM
» Replies: 3
» Views: 113
Heater control unit/resis...
Last Post:mreid63
Yesterday 10:34 PM
» Replies: 5
» Views: 334
Loud beeping from radio u...
Last Post:Tonyash
Yesterday 10:13 PM
» Replies: 0
» Views: 20
Facial light replacement
Last Post:Mike
Yesterday 09:23 PM
» Replies: 11
» Views: 288
Reverse light switch prob...
Last Post:willpisme
Yesterday 08:09 PM
» Replies: 7
» Views: 158
Rear hub nut torque setti...
Last Post:geoff
Yesterday 07:31 PM
» Replies: 4
» Views: 88
Heyup
Last Post:polar
Yesterday 07:18 PM
» Replies: 9
» Views: 372
New owner
Last Post:SheilaAnn
Yesterday 04:33 PM
» Replies: 12
» Views: 585

Locations of visitors to this page