Thread Rating:
  • 9 Vote(s) - 3.67 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
[Engine] cold starting problems
#1
Hi I have problem with DW8 1.9 diesel .. difficult cold start first thing( 2-3 mins cranking, to get it to fire)

Once started is fine all day but left over night it has same problem next day can any one suggest what the problem could be
I changed glow plugs and checked voltage at the plugs and changed battery

many thanks

Joe

Reply
#2
Try priming diesel pump under bonnet before starting mate it mite work
Reply
#3
Not sure how to prime the system, there dont seem to be a hand pump on show

thanks

joe
Reply
#4
(20-02-2012, 10:33 AM)Joe Wrote:  Not sure how to prime the system, there dont seem to be a hand pump on show

thanks

joe

Black rubber hand-grenade shaped thing, just keep squeezing until it goes hard...... ooooh matron
Berlingo Multispace 2.0HDI '54 reg Mediterranean Blue
Reply
#5
(20-02-2012, 10:33 AM)Joe Wrote:  Not sure how to prime the system, there dont seem to be a hand pump on show

thanks

joe


Lift off plastic engine cover
Look for a black plastic push button. Is next to the oval fuel filter housing lid.
Press this button until it becomes firm, then press five more times.
If you have clear fuel lines you will see any air bubbles escaping.

Otherwise could be valve clearances or lack of compression in one or more cylinders.

Let us know how you get on please..


Adam..2003..1.9D..LX..Silver Crew Cab Van.....
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Reply
#6
We had this with our Berlingo last year and it needed the valve clearances adjusting unfortunately.
Reply
#7
(21-02-2012, 12:22 PM)andyps Wrote:  We had this with our Berlingo last year and it needed the valve clearances adjusting unfortunately.

That would not be a 'cold start' problem per se and although poor starting would be a symptom I think that would come under the heading of 'Inadequate servicing'! Big Grin:thumbsup:
[fon‌t=Tahoma, Calibri, Verdana, Geneva, sans-serif]The Older I get the Better I Was!  Cool [/font]
Reply
#8
I had this problem also. The fix was changing the glow plug heater box thingy. It's near the off side head light on the front frame behind the radiator. If it is this problem, it will be confirmed by no glow plug heater light displayed on dash board after inserting the ignition key. (diesel)
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
cutting out HDi 1.6 diese...
Last Post:Col
Today 06:15 PM
» Replies: 18
» Views: 1413
Poor cold startup 1.9
Last Post:Top drive
Today 06:10 PM
» Replies: 34
» Views: 773
hello
Last Post:ron
Today 05:22 PM
» Replies: 1
» Views: 27
Lower Ball Joint
Last Post:brodfather11
Today 03:36 PM
» Replies: 1
» Views: 44
starting problem
Last Post:brodfather11
Today 03:32 PM
» Replies: 1
» Views: 34
Washers not working
Last Post:Redjoe100
Today 03:25 PM
» Replies: 6
» Views: 140
citroen berlingo alarm
Last Post:sks01773
Today 11:28 AM
» Replies: 0
» Views: 32
Reverse light switch prob...
Last Post:ffrenchie
Today 09:48 AM
» Replies: 6
» Views: 104
peugeot charger
Last Post:3rensho
Today 06:46 AM
» Replies: 3
» Views: 104
Aftermarket radio stalk C...
Last Post:Matt Haigh
Yesterday 11:53 PM
» Replies: 7
» Views: 268

Locations of visitors to this page