Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 4 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Is it my gear linkage?
#1
Since I bought the van over two years ago I've always had a notch going into 3rd gear. If I change slowly it doesn't grab. Sometimes it just won't go in full stop and I have to go back to neutral and then its fine. I've got used to it but I'm worried that in damaging 3rd gear every time it catches and makes a metal on metal noise.

So could it be the linkages?
Reply
#2
Probably just worn slightly, the gearbox that is... is worth changing the oil, it will help no end i'm sure. What are you driving and how many miles?
Adam..2003..1.9D..LX..Silver Crew Cab Van.....
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
[+] 1 user says Thank You to adam3rdcanvey for this post
Reply
#3
2.0 hdi (2006) it's done 108k
Reply
#4
I agree with Adam. It sounds like a worn synchro on 3rd. Try double declutching & if it improves,it's the synchro hub worn.I wouldn't worry myself but I'm not you.Change the oil anyway,it's probably clapped out. (the oil that is).
Strawberry flavoured windows  Dodgy
Reply
#5
Thanks for the replies, as its been going on for over 2 years I'm not too bothered but I guess in time it will eventually need sorting (I will start a little repair fund in perpetration!)
Reply
#6
I second an oil change. I've had problems with gearchanges in both an XM and a Meganne. Both cured by changing the oil and in the Meganne's case making sure it was the right grade. It might not be the solution but it can't hurt.
Malc

Stupid computer!
Security system should not fail safe!
Security system should fail dangerous!
Reply
#7
Have double de clutching a go and it made a slight difference. I will give an oil change a shot (any recommendations?) I'm doing a service this weekend so it will be good to do it then.
Reply
#8
http://www.berlingoforum.co.uk/showthread.php?tid=457
Reply
#9
Is the procedure the same for the 1.6HDi, as the 2.0?
Reply
#10
Thanks Coco. Great link, but its a mkI? Mine is a mkII and I can't see the photos. Thank you though Smile
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Rear seats
Last Post:Kevin Crisp
Today 05:17 PM
» Replies: 0
» Views: 17
12v for lighter front
Last Post:Matija Danko
Today 05:03 PM
» Replies: 3
» Views: 88
2012 enterprise berlingo ...
Last Post:Col
Today 05:01 PM
» Replies: 4
» Views: 82
Lexia clone that works wi...
Last Post:kennard
Today 04:42 PM
» Replies: 57
» Views: 1774
Water Heater - Glow Plug ...
Last Post:jj9
Today 04:30 PM
» Replies: 19
» Views: 518
Head gasket failure.
Last Post:david.mckay.3760
Today 04:28 PM
» Replies: 12
» Views: 312
Eco mode
Last Post:ghost123uk
Today 04:28 PM
» Replies: 21
» Views: 13756
2025 Diesel Ban
Last Post:dumdum
Today 02:46 PM
» Replies: 1
» Views: 44
Berlingo won't start 2009...
Last Post:Col
Today 01:49 PM
» Replies: 6
» Views: 142
Facial light replacement
Last Post:peteh80
Today 12:35 PM
» Replies: 5
» Views: 171

Locations of visitors to this page