Thread Rating:
  • 4 Vote(s) - 1.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1.4 firing on 2
#1
Hi, my 1.4 2000 multispace seems to be only firing on 2 cylinders. I'm assuming its an ignition coil fault. Can you test these? Its the type that sits on the plugs. Any other suggestions on potential cause. It happened suddenly ,loss of power acompanied by a burning smell for a while. I started it a few times them pulled the plugs, 2 wet 2 dry.
Reply
#2
I would certainly get the coils checked.Which 2 cyls are dry? If 2 & 3 it may be a blown head gasket.Check compressions warm,wet & dry.Good luck.:thumbsup: As an afterthought,if you need coils,GSF do good oe cheaper than dealer prices.
Strawberry flavoured windows  Dodgy
Reply
#3
The coil packs on the 1.4 are known to be less than wonderful....that's where I'd start.
[fon‌t=Tahoma, Calibri, Verdana, Geneva, sans-serif]The Older I get the Better I Was!  Cool [/font]
Reply
#4
Thanks both, plugs 2 and 4 are the dry ones. My other thought was could it be an air leak.
Reply
#5
That's not good - it suggests the coil pack is quite poorly or your crank angle sensor is not well.
Reply
#6
Do you have an 'engine fault' light?

The 1.4 engine uses a 'wasted spark' firing sequence, where it fires two spark plugs at the same time. One for the Compression stroke, as normal, and one during the exhaust stroke. This cuts down the number of coils and cabling as you only need 2 coils in the coilpack, but tends to knock out two cylinders at the same time when the coilpack dies.
Reply
#7
According to Haynes it fires 1&4 - 2&3 cylinders together.
HTH,
Griff
Landmark
Ex 1.4 Berlingo Multispace
Reply
#8
Which injectors are fired together?
(They're also fired in pairs.)
I have it written down somewhere, but not where I can get to it just now.
Reply
#9
Fitted new coil pack, all fine now.
[+] 2 users say Thank You to julians for this post
Reply
#10
I do like a happy ending.:thumbsup::thumbsup:
Strawberry flavoured windows  Dodgy
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Washers not working
Last Post:Lighty
Today 09:09 PM
» Replies: 11
» Views: 291
Reverse light switch prob...
Last Post:Col
Today 07:22 PM
» Replies: 12
» Views: 248
2004 Berlino Aerial
Last Post:Claydontoby92
Today 07:14 PM
» Replies: 0
» Views: 21
2005 2.0 HDI Siemens pump...
Last Post:Woodyrvf750
Today 07:05 PM
» Replies: 0
» Views: 25
Fuse is burning all the t...
Last Post:fernandoblas
Today 05:23 PM
» Replies: 12
» Views: 415
HELP! Smashed passenger w...
Last Post:Sootyfoot
Today 04:31 PM
» Replies: 2
» Views: 69
Diagnostic "gear" / Softw...
Last Post:cancunia
Today 04:19 PM
» Replies: 15
» Views: 614
Poor cold startup 1.9
Last Post:Top drive
Today 02:01 PM
» Replies: 38
» Views: 1036
Berlingo Parts
Last Post:malgpz900
Today 10:20 AM
» Replies: 1
» Views: 89
XTR heater control bulb r...
Last Post:Opensauce
Today 09:19 AM
» Replies: 1
» Views: 84

Locations of visitors to this page