Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 2.5 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Starter motor woes
The starter motor on my 55 plate 1.6 hdi was sticking occasionally so I bought a new one but whe I fitted it it spins but wont engage the flywheel. I replaced the original one thinking the new one was faulty bvut its now doing the same thing. Any ideas anyone PLEASE !
Try putting the van in 3rd gear and push it to turn the engine a bit. Now try starting it again. If it starts you may have a broken tooth on your ring gear. Confusedalut:
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
[+] 3 users say Thank You to Rustscrat for this post
That's what I was thinking!
Would have thought you might get a crunching sound if it was the ring gear. Is your battery voltage ok? I wonder if it might not just have enough oomph to throw the cog down the shaft toward the ring gear.

2012 Iron Grey XTR 110 with lots of bits and bobs.
Thanks everyone you ve confirmed my fears of a broken ring gear it looks like its time to hand a big wad of cash ( with a sob and a tear in my eye ) to ,my local garage
[+] 1 user says Thank You to GI_Bri for this post
Glad there are Wise men like Rustcrat and Addo on this Forum Bless them.
[+] 1 user says Thank You to RolyG for this post
Sorry it took so long to get back. I took my car to my local mender ,he removed the starter, checked the flywheel ( no missing teeth ) the electrics ( no problems ) so replaced the starter motor and now it works like it should ,the only explanation he could come up with is " what do you expect from a French car "
Thanks to everyone who suggested a fix or test I just wish I could find the problem was
[+] 1 user says Thank You to GI_Bri for this post
It may just have been a bad earth connection between starter & block.I have cured this sometimes by just loosening & retightening the starter mounting bolts.Confusedalut:
Strawberry flavoured windows  Dodgy

Forum Jump:

Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.



Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Radio not working and ele...
Last Post:pscotty
Today 04:02 AM
» Replies: 0
» Views: 2
splayed rear wheels
Last Post:jj9
Yesterday 10:36 PM
» Replies: 7
» Views: 98
Injectors and B9 series.....
Last Post:peecee2
Yesterday 10:31 PM
» Replies: 0
» Views: 19
Dandav1985's Mk3 Berlingo
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 10:16 PM
» Replies: 8
» Views: 240
Bump and Run - Am I right...
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 10:13 PM
» Replies: 11
» Views: 148
Still on the elusive 4x10...
Last Post:doofer
Yesterday 08:47 PM
» Replies: 3
» Views: 133
Car smell...
Last Post:doofer
Yesterday 08:03 PM
» Replies: 1
» Views: 70
Dead BSI unit?
Last Post:Kez
Yesterday 07:22 PM
» Replies: 4
» Views: 114
srceen wash pump.
Last Post:landcrab
Yesterday 07:18 PM
» Replies: 7
» Views: 201
replacing diesel fuel pip...
Last Post:geoff
Yesterday 05:13 PM
» Replies: 35
» Views: 2021

Locations of visitors to this page