Thread Rating:
  • 2 Vote(s) - 1 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
diesel filter housing refit problem
#1
Hi, anyone know how to refit the filter housing cover on 1.9 L, DW. (Oval plastic housing)
The cover fits with new filter removed & new sealing ring fitted but once the filter cartridge is in place the cover will not quite fit & allows air in when priming. The new cartridge appears to be exactly the same as the old one. I`ve tried pushing, tapping with rubber mallet & pressing with a bearing puller.
Any help greatly appreciated....
Reply
#2
If it's the same as the picture below I would suggest a new O ring/seal.
Item D. :thumbsup:

   
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#3
Rustscrat. Yes, its the same as picture.
New o ring was included with filter cartridge.
Cover fits perfectly with new o ring in place & cartridge removed, the problem is it wont fit with cartridge in place.
Thanks for your reply.
Reply
#4
Have you tried the old filter back in?
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#5
Not re-tried old filter but I guess that would be the next logical step, will let you know...
Reply
#6
Problem solved by refitting old o ring. Although the new one is the same size it appears to be different material probably suitable for fitting to metal components but not the plastic used in housing.
I imagine plastic was chosen for lighter weight but unfortunately not for durability as I`ve also noticed priming assembly leaks air & engine only has 40k miles..
Reply
#7
Nice one, thanks for letting us know. :thumbsup:
2006 2.0hdi 600 with bench seat.  Cool
Reply
#8
What make is the new fuel filter? The Hengst one I fitted recently from ECP was fine. I used the new o-rings that came with it.
Reply
#9
New filter bought at Halfords, no sign of who makes it, cartridge identical to the old one but large o ring a different colour & probably different material. Unable to use it anyway....
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
Running on chip oil
Last Post:AlanDeejay
Today 01:48 AM
» Replies: 0
» Views: 6
Poor cold startup 1.9
Last Post:Top drive
Today 12:24 AM
» Replies: 40
» Views: 1078
2004 Berlino Aerial
Last Post:brodfather11
Yesterday 10:48 PM
» Replies: 1
» Views: 33
Washers not working
Last Post:Lighty
Yesterday 09:09 PM
» Replies: 11
» Views: 303
Reverse light switch prob...
Last Post:Col
Yesterday 07:22 PM
» Replies: 12
» Views: 262
2005 2.0 HDI Siemens pump...
Last Post:Woodyrvf750
Yesterday 07:05 PM
» Replies: 0
» Views: 31
Fuse is burning all the t...
Last Post:fernandoblas
Yesterday 05:23 PM
» Replies: 12
» Views: 416
HELP! Smashed passenger w...
Last Post:Sootyfoot
Yesterday 04:31 PM
» Replies: 2
» Views: 74
Diagnostic "gear" / Softw...
Last Post:cancunia
Yesterday 04:19 PM
» Replies: 15
» Views: 619
Berlingo Parts
Last Post:malgpz900
Yesterday 10:20 AM
» Replies: 1
» Views: 91

Locations of visitors to this page