Thread Rating:
  • 24 Vote(s) - 3.42 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1.6 Hdi engine trouble
#1
Sad 
Hi All.

I recently bought a 07 1.6 hdi and am having a bit of trouble with the engine. When i start it in the morning the van starts on the first turn but runs rough, dosent idle properly and the engine shakes a bit . when i drive the van for about a minute or two it runs fine and idles perfect.

Any idea what might be causing this anyone?

Reply
#2
(21-06-2011, 08:48 PM)00jes Wrote:  Hi All.

I recently bought a 07 1.6 hdi and am having a bit of trouble with the engine. When i start it in the morning the van starts on the first turn but runs rough, dosent idle properly and the engine shakes a bit . when i drive the van for about a minute or two it runs fine and idles perfect.

Any idea what might be causing this anyone?
sounds like heater plugs not working but hdi dussnot nead them much till it is very cold but thay do come on to aide cold starts and run for a bit when first star till it warms up a bit

Reply
#3
Welcome

When was it last serviced?

Mileage?

Is the EML on or any codes stored in the ECU to give you a clue?
Reply
#4
air in the fuel system.... try the priming pump next to fuel filter housing... pump until firm, start engine and pump a few more times. Have a look at fuel lines for any air bubbles. If you have clear lines??
Adam..2003..1.9D..LX..Silver Crew Cab Van.....
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
[+] 2 users say Thank You to adam3rdcanvey for this post
Reply
#5
Thanks, Adam.
Think I have the same problem, but not as bad.
Revs fluctuate (good word!) a little on initial start-up and engine is tiny bit rough sounding. Nothing major.
Once I start off it is fine; goes well, no hesitation and pulls like a train.
Will try your suggestion.:thumbsup:
Reply
#6
is worth a pump.... easiest thing first eh??
Adam..2003..1.9D..LX..Silver Crew Cab Van.....
If at first you don't succeed, destroy all evidence that you tried.
Reply
#7
Try replacing the fuel filter, air can be induced into the fuel filter's rubber seals on the side of the filter, where the in/out let pipes attach. this is the common cause for such a rough running 1.6HDI. INSPECT THE FUEL PIPES AS WELL, ENSURING GOOD TIGHT CONNECTIONS AND ARE OF GOOD CONDITION E.G.NOT BROKEN. LOOK FOR SIGNS OF MOISTURE AROUND THE CONNECTINS / FILTER CONNECTIONS. GOOD LUCK ..
Reply
#8
(21-06-2011, 08:48 PM)00jes Wrote:  Hi All.

I recently bought a 07 1.6 hdi and am having a bit of trouble with the engine. When i start it in the morning the van starts on the first turn but runs rough, dosent idle properly and the engine shakes a bit . when i drive the van for about a minute or two it runs fine and idles perfect.

Any idea what might be causing this anyone?


Probably you have problems with glow plugs or(and) it's supply chains
Reply
#9
Did you sort this??
Reply
#10
(07-08-2013, 08:52 PM)Pingzone Wrote:  Did you sort this??

Unfortunately Pingzone the thread is now over two years old and I haven't seen the OP for a while...
[fon‌t=Tahoma, Calibri, Verdana, Geneva, sans-serif]The Older I get the Better I Was!  Cool [/font]
Reply


Forum Jump:


Users browsing this thread: 1 Guest(s)
Welcome, Guest
You have to register before you can post on our site.


  

Password
  





Search Forums

(Advanced Search)

Latest Threads
peugeot charger
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 11:28 PM
» Replies: 5
» Views: 132
hello
Last Post:Jed Clampit
Yesterday 11:16 PM
» Replies: 2
» Views: 42
XTR heater control bulb r...
Last Post:VicG
Yesterday 10:57 PM
» Replies: 0
» Views: 14
Fuel consumption
Last Post:ron
Yesterday 09:41 PM
» Replies: 12
» Views: 275
Rear Wiper Motor
Last Post:minisandfords
Yesterday 08:48 PM
» Replies: 2
» Views: 80
Lower Ball Joint
Last Post:brodfather11
Yesterday 08:38 PM
» Replies: 2
» Views: 69
Bottom Ball joint
Last Post:Andyy
Yesterday 08:26 PM
» Replies: 6
» Views: 82
cutting out HDi 1.6 diese...
Last Post:Col
Yesterday 06:15 PM
» Replies: 18
» Views: 1437
Poor cold startup 1.9
Last Post:Top drive
Yesterday 06:10 PM
» Replies: 34
» Views: 804
starting problem
Last Post:brodfather11
Yesterday 03:32 PM
» Replies: 1
» Views: 41

Locations of visitors to this page